Rode ogen, onwijs vermoeid en een tikkeltje misselijk. Je zou denken dat we het hier hebben over een kater, maar niets is minder waar.. Dit zijn namelijk ook de symptomen van een jetlag. Maar net zoals een kater kan een jetlag op een natuurlijk wijze worden voorkomen of genezen. Dus gooi die Advil en je vijfde kopje koffie maar naar binnen en lees hieronder op welke zeven manieren je van een jetlag kan afkomen.

@pinterest
@pinterest

1. Thee

Wanneer we in de lucht zijn en door verschillende tijdzones reizen, verstoort dit ons natuurlijk ritme en dwingt het ons lichaam om extra hard te werken. Koffie? Nee, dat moet je niet doen helaas. Door koffie wordt namelijk je circadiane ritme nog meer verward, je lichaam moet dan nog harder gaan werken om te herstellen. Maar wat dan wel? Cafeïnevrije thee is een goede optie. Dit zorgt er namelijk voor dat je lichaam kalmeer en gehydrateerd blijft.

2. Adaptogen poeder

Je hebt het woord ‘adaptogeen’ misschien al een paar keer voorbij horen komen. En dat is niet zo gek aangezien het een beetje mainstream en trendy is geworden, maar dit woord is zeker niet nieuw. Adaptogenen zijn namelijk kruiden die werden gebruikt om het zenuwstelsel te stabiliseren. Daarnaast verlicht het stress en helpt het bij het slapen. Neem daarom ook twee zakjes van deze magische kruiden mee, voor je vlucht en tijdens je reis. Het is wel aardig sterk spul dus mocht je te maken hebben met hormonale schommelingen, dan kun je beter even je huisarts bellen voor advies.

3. Homeopatische remedie

Deze kauw tabletten zijn echte game changers! En wie nogal sceptisch tegenover pillen staan, hoeft hun hart echt niet vast te houden hoor. Deze tabletjes bestaan namelijk geheel uit natuurlijke ingrediënten, waaronder wilde kamille, luipaardvloek, madeliefjes, ipecac en wolfsklauw. Als deze middelen zijn super schoon en veilig. Deze homeopathische pilletjes helpen je lichaamstemperatuur, hartslag en bloeddruk wat te verlichten. Neem daarom ook maar één pilletje voordat het vliegtuig vertrekt en één meteen wanneer je land.

4. Melatonine

Ons lichaam maakt van nature het hormoon melatonine aan, dit stofje regelt onze slaapcyclus dus we hebben hem hard nodig. Maar als je het moeilijk vind om tijdens vluchten of op nieuwe locaties in slaap te vallen, dan kun je ook volledig natuurlijke melatonine supplementen gebruiken. Om eerlijk te zijn: er is niet voldoende onderzoek gedaan om te kunnen concluderen dat deze middelen je nachtrust bevorderen of je jetlag verminderen. Maar een ding is zeker: het kan geen kwaad en het is absoluut niet schadelijk.

5. Lavendel olie

Essentiële oliën staan over het algemeen bekend om hun ongelofelijke natuurlijke voordelen en worden vaak gebruikt tijdens gezichtsbehandelingen. Maar vooral lavendel is er eentje die ook nog eens kalmerende eigenschappen bevat. Ondanks dat het gebruik van lavendelolie voor jetlags niet is onderzocht, wordt er wel gesuggereerd dat het lavendelaroma je slaapkwaliteit kan verbeteren. Je kan de olie aanbrengen aan de achterkant van je nek of op je schouders, lekker dicht bij je gezicht. Met of zonder jetlag, lavendel is altijd een goeie oplossing als je een beetje meer slaap wil pakken.

6. Groene sap voor meer energie

De beste, volledige natuurlijk manier om je jetlag te verslaan, is door je lichaam te voorzien van brandstof. En nee, met een donut en een kop koffie ga je je alleen maar meer groggy voelen na je vlucht. Maak daarom ook gebruik van een voedzaam, schoon groen sapje. Neem bijvoorbeeld een groente smoothie, deze is bijvoorbeeld gevuld met spinazie, boerenkool, komkommer, munt of peterselie. Na het drinken van deze juice krijg je onmiddellijk een boost, en het verminderd natuurlijk die rottige jetlag.

7. Loop rond

Beweging is toch echt de meest eenvoudige en goedkoopste manier om een jetlag te bestrijden. Door even op te staan, te rekken of een klein stukje te lopen tijdens de vlucht zorg je ervoor dat je bloed beter en sneller rond circuleert. Sta daarom ook tijdens elke vlucht na 30 minuten op. Op deze manier krijgt je lichaam geen shock wanneer je op je bestemming aankomt.

Lees ook: Al toe aan vakantiepret? Met deze tips pas jij je koffer goed in