Wéér minder goed nieuws vanuit onderzoeksresultaten.
Vrouwen voelen zich vaker – dan mannen – ondergewaardeerd op de werkvloer. Enne, dat is allesbehalve goed nieuws. Wij vertellen je alles over de waarderingskloof én waarom deze drastisch kleiner moet worden.
Onderzoek in Engeland
Steeds meer vrouwen voelen zich ondergewaardeerd op de werkvloer. Meer dan mannen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat is uitgevoerd in Engeland. Het onderzoek werd uitgevoerd door het platform voor werknemersbetrokkenheid Reward Gateway, en had hele duidelijke conclusies. Er gaat iets niet helemaal goed!
Zeker 30% van de vrouwen voelt zich namelijk ondergewaardeerd op de werkvloer. Ook mannen zijn ondervraagd – en hier wordt het schrikbarend. Van de mannen voelt slechts 20% zich ondergewaardeerd. Een enorme kloof in waardering op de werkvloer dus!
Het onderzoek benadrukt dus dat er een duidelijk genderverschil in waardering op de werkvloer is. Vrouwen van het onderzoek werkten vaker in sectoren als horeca, toerisme, onderwijs en gezondheidszorg. Dit zijn allemaal sectoren die vaak laag scoren op de Appreciation Index (een rapport dat de belangrijkste factoren voor waardering van werknemers identificeert en meet hoe gewaardeerd medewerkers zich voelen op de werkvoer). Mannen werken daarentegen juist vaker in sectoren als technologie, farmacie en financiële dienstverlening. Dat zijn juist sectoren met de hoogste waarderingsniveaus.
Wat veroorzaakt deze ongelijkheid?
Maar er zijn meer oorzaken dan alleen de sectoren, waarin er gewerkt wordt. Eén van de belangrijkste oorzaken is dat vrouwen zich minder vaak erkend voelen door hun managers of minder
complimenten krijgen voor hun inspanningen. Daarnaast krijgen vrouwen over het algemeen minder beloning voor hun harde
werk en inspanning.
Werkgevers zetten waardering dus niet altijd hoog op het prioriteitenlijstje. En daar plukken vrouwen over het algemeen dus vaker de vruchten van. Dat leidt dan weer tot een gevoel van onderwaardering. Juist werkgevers in sectoren als horeca, toerisme en
onderwijs zouden een tandje bij moeten zetten als het gaat om waardering.
Actie ondernemen
Het is dus hard nodig dat werkgevers actie ondernemen. Waardering op de werkplek zou één van de hoogste prioriteiten moeten zijn. Juist omdat je ook geen personeel wil verliezen. En even heel eerlijk aan alle managers: als jij je ondergewaardeerd zou voelen op je werk, zou je er ook minder plezier in hebben toch?
Er zijn inmiddels al positieve stappen gezet in de goede richting, maar dat is zeker niet genoeg. Nog steeds zijn er vrouwen die niet op hun plekje zitten op hun werk. Heel belangrijk dat er nog een tandje bij gezet wordt dus. Waardering heeft een directe impact op de betrokkenheid en succes op de werkvloer. Hoe meer waardering, hoe meer betrokkenheid, loyaliteit en hard werk. En misschien nog wel het belangrijkste: het oplossen van deze kloof heeft waarschijnlijk ook impact op de carrièreontwikkeling én het succes van vrouwen.