Amsterdam, de mooiste stad van Nederland, en dat is ook logisch aangezien de redactie van FEM FEM daar zit gevestigd. Er is geen stad zoals deze en dat weet iedereen maar al te goed. Dit artikel is voor alle Amsterdammers en iedereen die wilt weten hoe wonen in 020 eruit ziet. Geloof ons, deze situaties herken je als je in Amsterdam woont. Let’s see!

Bicycles lining a bridge over the canals of Amsterdam, Netherlands. Bicycle is major form of transportation in Amsterdam, Netherlands

Het Amsterdamse verkeer

Amsterdammers kunnen zich prima verplaatsen. De opties: fiets, metro, tram, bus, trein, scooter, elektrische step, skateboard, Uber, ga zo maar door. Wij komen er wel. Het verkeer is daarentegen nogal chaotisch. Fietsers zijn hier net superhelden: ze gaan overal tussendoor en kunnen hun hele inboedel verplaatsen op twee wielen. Maar ach! In onze hoofdstad gelden er nou eenmaal andere verkeersregels. Onze tip: kijk uit je doppen!

Voldoende keuze

Als het om eten gaat, zijn we nogal spoiled brats. Iedere maaltijd die je je maar kan bedenken, is wel ergens te vinden. Mocht je te lui zijn om naar een restaurant te gaan, dan kun je altijd eten laten komen via Uber Eats of Thuisbezorgd. Ook is Amsterdam het paradijs van veganisten, want zo’n groot aanbod vind nergens anders in Nederland. Hetzelfde geldt voor onder andere uitgaansplekken, winkels en toeristenattracties: als je wil, zou je iedere dag wat anders kunnen ontdekken in Ams!

Alles is vrij prijzig

Ja, het aanbod in Damsco is enorm, maar voor wat hoort wat. Je betaalt hier gemiddeld voor ongeveer alles veel meer geld dan in andere delen van het land. Ypu, eten, drankjes, huur, koophuizen en festivals. Alles wat leuk is, is ontzettend duur.

Multiculti

Eén van de grootste pluspunten aan onze hoofdstad zijn toch echt de meest uiteenlopende mensen. Diverse culturen, leeftijden, levensfasen en identiteiten komen hier bijeen. Het maakt het daarom ook makkelijker om van elkaar te leren, je horizon te verbreden en jezelf te ontwikkelen.

De huizenmarkt in 020

De huizenmarkt in Amsterdam is, zacht gezegd, gewoon om te janken. Een huurwoning vinden gaat eigenlijk altijd via-via en met heel veel geluk. Mocht je er eindelijk eentje weten te bemachtigen, kost het je een godganselijk vermogen. Ugh. Je eerste jaren in Amsterdam bereiden je dan ook onbedoeld voor op een carrière als verhuizer, want je mag vaak maar een beperkte tijd in een appartement blijven wonen. Naja, als je voor de zoveelste keer al die spullen moet inpakken en omhoog moet sjouwen, leer je in ieder geval een stukje minimalistischer te leven.

Muizen

Ja, muizen. Iedere Amsterdammer heeft er minimaal één keer mee kennisgemaakt. Die vieze vette beestjes bestormen je appartement om te kijken of je ergens nog een broodkruimeltje hebt liggen, en vervolgens gaan ze door naar je buren om precies hetzelfde te doen.

Niets is gek

Mensen die op bezoek komen in Amsterdam zien aan de lopende band aparte figuren en situaties. Wij kijken nergens meer van op. Spot je Dave Roelvink in de supermarkt? Logisch, die gast moet ook eten. Een voorbijrijdende fietser die keiharde muziek draait en meelalt alsof zijn leven er vanaf hangt? Een gemiddelde dinsdag avond. Het kan en mag allemaal in Amsterdam.

Madurdam maar dan anders

Alles in Amsterdam is standaard tien maten kleiner. Dat we maar al te weinig ruimte hebben, zorgt er wel voor dat alle bewoners van onze prachtige hoofdstad goed kunnen improviseren. Nee, wij hebben geen weiland van een achtertuin. Weet je wat we wel hebben? Een balkon, met beperkte zitplaatsen en waarschijnlijk wat plastic bloemen. Maar ja, wij staan in ieder geval niet eeuwen te wroeten in de achtertuin.

Lees ook: Dit zijn de 10 Amsterdamse terrassen om van een drankje en het zonnetje te genieten