We kennen allemaal wel dat plekje waar we toch eigenlijk liever niet willen zijn the friend zone. Sommigen sturen al hun dates naar dat vreselijke plekje dat de friend zone heet, anderen komen er maar niet uit. Klinkt dit jou bekend in de oren? Dit zijn 8 redenen waarom jij in de friendzone blijft hangen.

Couple FEM FEM
@sophieturner Instagram

‘Just friends’

Wanneer je in de friendzone blijft hangen, betekent dit eigenlijk dat er tussen jullie een emotionele mismatch is. De een wil vrienden blijven, terwijl de ander niks liever wil dan een stapje meer dan dat. Deze persoon plaats de ander dan actief in de friendzone. De ander kan zich afgewezen en wanhopig voelen en dit is ontzettend vervelend. Maar het kan ook zo zijn dat je nog in de friendzone zit omdat de ander geen idee heeft wat jij voor hem/haar voelt. Volgens onderzoek worden mannen vaker in de friendzone geplaatst dan vrouwen, maar het kan zeker ook andersom voorkomen.

1. De ander weet niet wat je voor hem/haar voelt

Dit komt vooral voor als je een beetje verlegen bent, of de ander niet je ware gevoelens durft te laten zien. Door jezelf te verstoppen voor je eigen gevoelens zal de ander ook nooit weten wat je voor hem/haar voelt. Door wat vaker een complimentje te geven of een beetje te flirten kun je dit op een subtiele manier duidelijk maken. Wees niet al te subtiel, want vooral mannen hebben iets duidelijkere hints nodig.

2. Je hebt te lang gewacht voordat je een move maakte

Misschien ben je al een enorme tijd verliefd op deze persoon, misschien zelfs al sinds het begin van jullie vriendschap. Het is niet gek dat je niet meteen een move hebt gemaakt, dit heeft vaak tijd nodig. Maar heb je wat te lang gewacht? Dan kan het zijn dat de ander jou ziet als een vriend en helaas niks anders dan dat. Toch weet je dit niet zeker tot je wat probeert. Trek de stoute schoenen aan en ga ervoor! Raak hem/haar vaker aan, laat weten dat je er bent? Als dat niet werkt kun je er altijd nog een schepje bovenop doen.

3. Het lijkt alsof je je best niet doet

Probeer je je gevoelens te verbergen door jouw crush net zo te behandelen als je andere vrienden? Dan lijkt het voor de ander ook alsof hij/zij niet specialer is voor jou dan alle anderen in jullie vriendengroep. Besteed daarom wat extra aandacht aan je crush. Wees niet one of the guys, laat vooral zien dat jij een uniek persoon bent, maar dat juist de ander ook speciaal voor jou is.

4. Jullie helpen elkaar in jullie datingavonturen

Hebben jullie nooit écht besproken wat jullie nou voor elkaar zijn? Dat kan heel goed. Misschien bespraken jullie wel altijd jullie datingavonturen met elkaar. Op dat moment lijkt het voor de ander zo te zijn dat jij helemaal geen interesse in de ander hebt. Zet dus je grens en maak duidelijk dat je het misschien wel helemaal geen fijn onderwerp vindt om over te hebben. Als je het helemaal ziet zitten, grijp dan je kans en stel jezelf voor als date-optie.

meme FEM FEM

5. Je wil de vriendschap niet kwijt

Als je gevoelens hebt voor elkaar, maar ook al vrienden bent, is het soms best lastig om de stap te maken naar daten of zelfs een relatie. Want wat als het niks wordt, dan ben je een hele goede vriend kwijt, toch? Vriendschap is de beste basis voor een relatie. En als jullie echt goede vrienden zijn, zal zelfs dit niet in de weg kunnen staan.

6. Jullie hebben al te veel meegemaakt samen

Als jullie elkaar al heel lang kennen , hebben jullie mega veel met elkaar meegemaakt. Veel avonturen beleefd en misschien zelfs al een keer een partner van de ander ontmoet. Misschien is dat nu uit en zijn er later gevoelens in het spel gekomen. Toch kan het zijn dat door alles wat jullie hebben meegemaakt, de ander jouw meer ziet als een broer of zus en minder als een romantische partner.

7. Je durft niet te vertellen hoe je je echt voelt

Je ware gevoelens aan iemand vertellen is heel spannend, wat als ze niet hetzelfde voelen? Dit wordt misschien nog wel moeilijker als jullie al vrienden zijn. Het kan heel awkward zijn als diegene je heeft afgewezen, maar je elkaar toch nog blijft zien. Als je er echt zeker van bent dat je een relatie met diegene ziet zitten, vraag diegene dan mee op date. Anders zul je er nooit achter komen wat misschien had kunnen zijn.

8. Jullie gevoelens lopen niet gelijk

Misschien was jij degene die meteen verliefd werd op de ander, maar was je er zeker van dat de ander niet verliefd was op jou. Toch kan het zijn dat je over de tijd de ander hebt ingepakt met jou charme en andere goede eigenschappen. Zijn/haar gevoelens zijn aangewakkerd, terwijl die van jou misschien juist verdwenen zijn. Dit kan een hele tijd zo doorgaan. Het kan dus zijn dat je op dit moment in de friendzone zit, maar dat na een tijdje heel anders gaat zijn.

Lees ook: zo kom je uit de friendzone!