Dromen doet iedereen, elke dag, ook al merk  je dat niet altijd. De ene keer kan je je droom wel onthouden en de andere keer niet. Soms wordt je wel met een bepaalde emotie wakker en weet je dat je gedroomd hebt, maar kan je je niet meer herinneren waarover. Hoe kan het dat sommige mensen vaker last hebben van nachtmerries dan anderen? Benieuwd naar dit onderwerp? Lees dan snel verder!

makeup slapen

Dromen

Tijdens je slaap ga je (meerdere keren) door 5 verschillende fasen. Je droomt tijdens de REM-slaap. Op dat moment zijn je hersenen volop aan het werk, maar je lichaam is ‘verlamd’, anders zou je echt bewegingen maken. Er zijn veel theorieën over waarom we eigenlijk dromen. Een van de meest voorkomende theorieën is dat we dit doen om de ervaringen van de afgelopen dag te kunnen verwerken. Een andere theorie is dat we aan het leren zijn tijdens onze dromen.

Stressvolle periode

Misschien heb je het idee dat je de laatste tijd meer of onrustiger bent gaan slapen, eventueel met nachtmerries. Dit kan heel goed kloppen. In stressvolle periodes schijnt het namelijk zo te zijn dat mensen een stuk intenser dromen. Volgens slaapexpert Floris Wouterson heeft dit te maken met een (te) hoog cortisolniveau. Cortisol zorgt ervoor dat je ’s ochtends fris en fruitig je bed uit kunt rollen en is op dat moment dus hoog. ‘S avonds moet je cortisolniveau zo laag mogelijk zijn, zodat de tegenhanger hiervan, melatonine, het kan overnemen. Maar als je dus een stressvolle dag of stressvolle tijd beleeft is dat cortisolniveau hoger dan het zou moeten zijn. Hierdoor kom je in een minder diepe slaap, dit is de oorzaak dat je droom veel levendiger is.

haar-slapen-femfem

Droomdagboek

In een tijd met veel stress en waarin we dus intenser dromen, kan het fijn zijn om een droomdagboek bij te houden. Dit kun je doen door je droom heel gedetailleerd op te schrijven in een apart notitieboekje. Door je dromen op te schrijven, geef je hier meer aandacht aan. Wanneer je dit echt goed bijhoudt, zal je je dromen ook beter en vaker kunnen herinneren. Door een droomdagboek bij te houden kun je ook de betekenis van je droom beter op een rijtje kunnen krijgen.

Betekenis

Als je je droom van begin tot eind hebt opgeschreven is het natuurlijk ook leuk om te weten wat die droom nou betekent. Meestal is het echt een raadsel en valt er niks van te maken. Hier de meest voorkomende dromen met uitleg op een rijtje:

1. Je komt te laat

Als je in je droom te laat komt voor een belangrijke afspraak, betekent dit waarschijnlijk dat jij heel veel verantwoordelijkheden hebt. Het is goed om bij jezelf na te gaan of je alle ballen nog hoog kunt houden.

2. Je bent naakt

Ben jij naakt in je droom? Dan betekent dat, dat er van alles aan het veranderen is in je leven. Misschien heb je net een nieuwe baan of een nieuwe lover.

3. Je kunt vliegen

Wanneer je aan het vliegen bent in je droom voel je je heel erg vrij. Dit kun je zien als een hele positieve droom, veel in je leven loopt op rolletjes.

4. Je valt naar beneden

Dit is juist weer een minder positieve droom. Als je droomt dat je naar beneden valt kan dit juist betekenen dat je de controle over iets kwijt aan het raken bent, of deze controle juist los moet gaan laten.

d7200c8983eb719f9a021f5fe0db8d9d

5. Je wordt achtervolgd

Oei, jij bent waarschijnlijk een uitsteller. Wanneer je droomt dat je wordt achtervolgd, staat dit symbool voor die belangrijke opdrachten of afspraken die je maar voor je uit aan het schuiven bent.

Hier lees je wat het betekent als je droomt dat je partner vreemd gaat.