‘Oh, ja dat kostte niks, het was in de uitverkoop!’ Terwijl je toch echt net meer dan 50 euro hebt weggelegd voor dat jurkje dat je zo graag wilde hebben, maar eigenlijk iets te duur was. Iedereen vertelt wel eens een leugentje om bestwil. Er is geen geschreven regel die zegt dat je niet mag liegen, en we weten allemaal dat eerlijkheid het langst duurt, maar soms komt een kleine leugen ons best wel goed uit. Dit zijn de grootste leugens van mannen en vrouwen..

@theproposalmovie
@theproposalmovie

Soorten leugens

Gemiddeld vertellen we wel 2 leugens op een dag, gelukkig niet hele grote leugens, maar toch. De leugens komen in verschillende soorten en maten en er zijn veel verschillende redenen voor. Soms vertellen we dingen die compleet verzonnen zijn, dit noemen we fabrication lies. De leugentjes om bestwil noemen we white lies. Ook bestaat er nog een categorie leugens, waarvan we soms niet eens door hebben dat we ze vertellen, de exaggeration lies. In dit geval vertellen we het verhaal nét iets mooier dan het in het echt is gebeurd. Je liegt zelfs door niets te zeggen, dan houd je informatie achter voor de ander, de concealment lie.

Mannen zijn de grootste leugenaars…

Mannen liegen wel 3x zoveel als vrouwen! De gemiddelde man vertelt per dag maar liefst 3 leugens, dit komt neer op zo’n 1000x per jaar. Vrouwen daarentegen, liegen een stuk minder, gemiddeld 1x per dag. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door de koopjeswebsite HushHush. De leugens die bij mannen het meest voorkomen gaan over dingen die ze hadden moeten doen, maar niet gedaan hebben, 45% van de mannen geeft dit toe. Daarnaast liegen zij ook nog eens regelmatig tegen vrienden en familie, ook dat aantal ligt op 45%.

Als je nu denkt dat ze zich hier misschien wel schuldig over voelen? Think again, maar 23% van het mannelijk geslacht voelt zich een beetje schuldig over hun leugens. De mannen uit het onderzoek geven aan dat zij vooral liegen om het leven makkelijker te maken. Lees hier waar mannen het vaakst over liegen. We geven hier alvast een top 5:

  1. Ik heb het gedaan
  2. Ik had geen bereik
  3. Ik ben onderweg
  4. Ik had niet gezien dat je een berichtje had gestuurd
  5. Ik kijk niet naar andere vrouwen

@theproposalmovie

Vrouwen

Dat vrouwen een stuk minder liegen dan mannen is inmiddels bekend, maar toch vertellen zij nog minstens 1x per dag een leugentje om bestwil. Slechts 5% van de deelnemers geeft aan nooit te liegen (maar misschien is dat ook wel een leugen). Vrouwen liegen ook een stuk minder vaak dan mannen tegen hun vrienden of familie, dat is slechts 9%. Wel vertellen ze af en toe leugens om een ander niet te kwetsen.

Vrouwen liegen vooral over hun emoties, 27% van de vrouwen zegt regelmatig ‘het gaat goed’ terwijl dat helemaal niet zo is. 71% van de vrouwen geeft daarom ook aan dat zij vooral liegen om hun ware gevoelens te verbergen. Hier hebben ze dan wel weer spijt van, maar liefst 62% van de vrouwen voelt zich schuldig over haar leugens. Dit is de top 5 van vrouwelijke leugens:

  1. Het gaat goed
  2. Ik ben onderweg
  3. Het was in de uitverkoop
  4. Je ziet er goed uit
  5. Sorry, ik had geen bereik

Lees ook: zo betrap jij je partner op elke leugen