Als je in loondienst werkt, dan bouw je in de meeste gevallen automatisch een pensioen op. Voor freelancers daarentegen werkt dit net even wat anders. Het wordt misschien niet voor je geregeld, dus je bent er zelf verantwoordelijk voor. Maar hoe doe je dat? No worries, wij zocht het voor je uit!

Money honey: dit is hoeveel thuiswerken jou maandelijks kost FEM FEM
@unsplash

Pensioen regelen als freelancer

In principe heeft iedereen in ons kikkerlandje vanaf 15 jaar recht op een Algemene Ouderdomswet (AOW), zelfs als je niet hebt gewerkt. Een pensioen werkt net even wat anders. Deze moet namelijk opgenomen zijn in de arbeidsvoorwaarden van het bedrijf waar je werkzaam bent of geweest. Doordat zzp’ers voor zichzelf werken, vallen zij hiermee buiten de boot.

Ondernemers horen zelf voor hun pensioen te zorgen. Nu zul je hier vooral in het begin weinig mee bezig zijn. Toch is het iets om in je achterhoofd te houden. Er zijn daarom ook een aantal manieren die je kunt gebruiken om als freelancer je pensioen te regelen. Uiteraard kun je kiezen uit een aantal mogelijkheden, en dat kan per onderneming verschillend zijn. Het is daarom ook verstandig om voor het regelen van je pensioen een afspraak te maken bij de bank, om zo alle mogelijkheden te bespreken.

  1. Verdeel je geld in allerlei potjes. Van geld voor vakanties tot huishoudelijke dingen. Eén van die spaarpotjes zal verder moeten gaan onder de naam ‘pensioen’. Zet daarom ook elke maand een vast bedrag naar dit spaarpotje, waar je onder geen enkele voorwaarde aan mag komen.
  1. Beleg je pensioen in een gezamenlijk beleggingsfonds. In plaats van je geld op zij te zetten via een spaarpotje, kun je ook je money’s fiscaal opzij zetten via een beleggingslijfrente. Eigenlijk werkt het precies hetzelfde als het geld dat je op een spaarrekening stort, alleen in dit geval wordt voor een vast en vaak lage rente breed belegd. Ook het rendement is hier bijna altijd hoger dan wanneer je normaal spaart.
  1. Zet je oude pensioensregeling voort. Heb je vóór je eigen onderneming een tijd in loondienst gewerkt waarbij je een pensioen opbouwde? Dan is het natuurlijk mogelijk om die pensioensregeling voor te zetten. Er zitten hier wel wat addertjes onder het gras. Zo zul je als freelancer de volledige premie moeten betalen en is flexibiliteit ver te zoeken. Daarnaast moet je rekening houden met de aftrek van je pensioenpremie maximaal 10 jaar nadat je uit dienst bent getreden.
  1. Het opbouwen van oude reserves (FOR). Je kunt als zelfstandig ondernemer op de balans van je company geld reserveren, mits je winstgevend bent. Ook hier zitten risico’s aan verbonden. Je bouwt namelijk niet echt een pensioen op, maar je reserveert geld voor je ouwe dagen. Je betaald hierbij de zogeheten reserve pensioen. Daarbij mag het totale bedrag van je opgebouwde back-up pensioen niet hoger zijn dan het vermogen van je onderneming.
  1. Spaar voor je lijfrente. Met deze pensioenmogelijkheid spaar je voor een specifiek bedrag. Mocht je met pensioen gaan, dan krijg je dit bedrag in termijnen uitbetaald. De premie die je hier dan ook voor betaald is tot op een bepaalde hoogte fiscaal aftrekbaar. Dit is natuurlijk een onwijs interessante en aantrekkelijke mogelijkheid voor freelancers om te sparen voor hun ouwe dagen. Sparen voor deze rente kun je regelen bij je eigen bank of via je verzekeraar.

Lees ook: Dit zijn de 6 dingen waarin je geïnvesteerd moet hebben voor je 35ste