Geld maakt niet perse gelukkig, maar het is wel ontzettend handig en belangrijk. Net als inzicht hebben in je geld. Weet jij waar je elke maand je geld aan uitgeeft of als je genoeg geld achter de hand hebt in geval van nood? En weet jij hoeveel pensioen je hebt opgebouwd of hoe je sparen het langst kan volhouden? Dit artikel staat daarom ook geheel in teken van geld en waarom het voor de één moeilijker is om te sparen dan voor de ander. So who wants so save some money? 

@Unsplash
@Unsplash

Waarom is sparen zo moeilijk?

We weten allemaal dat sparen belangrijk is, maar toch doet niet iedereen het. Uit onderzoek van het Nibud is gebleken dat 17% van de Nederlanders geen spaarrekening heeft. Van de mensen die wel wat geld achter de hand hebben heeft 37% minder dan 5.000 euro aan spaargeld. Slechts 31% van de mensen in Nederland heeft genoeg geld gespaard om hun twee duurste bezittingen direct te kunnen vervangen. Daarnaast laat het Nibud weten dat 76% procent van de huishoudens in ons kikkerlandje het eigen risico meteen kan aftikken. Dat betekent dus dat 24% dat helaas niet kan. Maar waarom is het zo moeilijk om elke maand een klein beetje geld op je spaarrekening te zetten?

Vooruitzicht

Eigenlijk zijn mensen helemaal niet gemaakt om te sparen. Maar waarom? Het is voor heel veel mensen lastig om vooruit te kijken, zeker als je iemand bent die met de dag leeft en niet nadenkt wat er over een maandje zou kunnen gebeuren. Het is dan lastig om te bedenken of er dan iets kapot gaat, ‘dat zie ik dan wel, het duurt nog zo lang’ is dan vaak ook de instelling.

Het hangt er ook een beetje vanaf wat voor soort persoon jij bent. Kun je vooruitkijken? Zit plannen in je genen of leef je day-by-day? Maar zelfs als je goed kan plannen hangt het vooralsnog af ,van bijvoorbeeld je leeftijd, of je goed kan sparen. Voor mensen die vrij jong zijn (zoals de meesten van jullie) is het pensioen nog ontzettend ver weg. Het is dan vrij lastig om hier over na te denken of er al voor te gaan sparen.

Type persoon

Vaak word het al op jonge leeftijd duidelijk hoe je met geld omgaat. Zo heb je de ‘over de balk smijten- type tot aan het ‘alles oppotten-type.’ Maar er zijn ook kids die slim investeren in kleine dingetjes. Alles oppotten is namelijk ook niet altijd goed. Je moet leren hoe je geld moet uitgeven en dat er prijsverschillen zijn. Maak daarom ook verstandige keuzes.

Nature en nurture

Makkelijk geld sparen heeft dus te maken met jou als persoon, maar dat betekent niet dat je omgeving en je opvoeding geen invloed hebben op hoe jij met geld omgaat. Het gaat er namelijk ook om, dat je van huis uit hebt meegekregen en wat je op school hebt geleerd, omtrent geldzaken. Het moment dat jij als kleine koter zakgeld krijgt en je weet dat je de volgende maand word aangevuld, dan weet je hoe het is om even niets hebben, als je het hebt opgemaakt. Ook leer je hoe je geld opzij kan zetten. Dit soort dingetjes leer je dus echt door zakgeld en/of kleedgeld te krijgen.

Maar er zit nóg een voordeel aan vroeg bezig zijn met money. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een kind die leert hoe hij/zij met geld omgaat, als volwassene minder risico loopt om in geldproblemen te komen. Dit wil natuurlijk niet zeggen, dat je niét in de problemen kunt komen. Het kan namelijk iedereen overkomen, maar als je van jongs af aan al getraind bent in een beperkt budget dan kan dat helpen om uit die narigheid te komen.

Help jezelf een handje

Of sparen nou of niet in je bloed zit en of je het nou wel of niet van je ouders hebt meegekregen, sparen is gewoon onwijs belangrijk. Als je er voor zorgt dat je altijd een buffer hebt, dan weet je dat je het kan vervangen of laten maken als er iets kapot gaat. Bijvoorbeeld als je vaatwasmachine het niet meer doet of als je je laptop laat vallen. Tip: houdt altijd in je achterhoofd dat het heel fijn is om geld achter de hand te hebben. Als er dan iets gebeurd, dan hoeft je niet meteen in paniek te raken. Het geeft je een wat veiliger gevoel en je voorkomt leningen. Want let op! Geld lenen kost geld.

Fem-Fem adviseert daarom ook om een automatisch een bedrag maandelijks naar je spaarrekening over te zetten. Reken voor die tijd dan wel eventjes uit wat jij kan missen.

Lees ook: Studieschuld sneller aflossen? Deze tips gaan je daarbij helpen