Vanaf het moment dat Tinder live ging in 2012 heeft het de wereld van daten veroverd. Nog nooit was het zo makkelijk geweest om een date te scoren en mensen te ontmoeten. In principe helemaal niks mis mee en we zijn ook absoluut niet anti-Tinder, maar wellicht wel een beetje Tinder-moe. Er zitten namelijk toch wel wat negatieve effecten aan verbonden waardoor we ons afvragen of het niet tijd is om er mee te stoppen. Of in ieder geval een soort pauze in te lassen.

stoppen gebruik dating apps FEM FEM

Met dank aan Tinder werd swipen een trend met honderden andere apps die het voorbeeld volgden. Uit onderzoek weten we dat Tinder nog steeds de populairste dating app is in Nederland met ruim 46 duizend downloads per maand, maar net als vele andere social media platforms zoals Instagram, heeft het effect op je psychische gezondheid.

Het is slecht voor je eigenwaarde

Je swipet door honderden verschillende profielen waarvan je slechts enkele naar links veegt om vervolgens te wachten tot je matches binnenstromen. En we hebben het niet over tien minuten wachten, dit kan oplopen tot uren en uit een onderzoek uit 2016 blijkt dat vooral dat wachten ervoor zorgt dat je gevoel van eigenwaarde daalt. Bij dit onderzoek hebben 1317 studenten (Tinder-gebruikers en niet-gebruikers) een vragenlijst moeten invullen om te zien hoe ze zich in het algemeen voelden. Wat bleek? Zowel de mannelijke als vrouwelijke gebruikers van Tinder waren minder tevreden met hun uiterlijk in vergelijking met de niet-gebruikers.

Je bent soms eindeloos aan het swipen

Want: je hebt zo ontiegelijk veel opties waardoor er keuzestress ontstaat. Keuzestress omdat je overspoeld bent met singles maar juist dat zorgt ervoor dat je uiteindelijk geen keuze kan maken. Te veel keus klinkt voor vele misschien ideaal, maar geloof ons, dat is het absoluut niet.

Te veel afwijzingen

Een blauwtje lopen online gebeurt regelmatig omdat je, zoals we net al aangaven, overspoeld wordt met opties. Als je vaak afgewezen wordt, dan is het gewoon pijnlijk. Het zorgt ervoor dat je aan jezelf gaat twijfelen – wat overigens absoluut niet nodig is. Je twijfelt over je looks maar ook over de dingen die je zegt wat er voor kan zorgen dat je op een gegeven moment niet meer open staat voor het ontmoeten van nieuwe mensen omdat je bang bent om gekwetst te worden.

Mensen behandelen je als grof vuil

We zijn allemaal wel bekend met ghosting maar er bestaat ook iets genaamd orbiting en zo zijn er nog talloze andere manieren om mensen te kwetsen en te dumpen online. Zo weten we uit onderzoek dat mensen zich anders gedragen online. Veel singels geven totaal niks om andere singles en doen alleen dingen die hen uitkomt. Dan heb je vaak te maken met berichten die onbeantwoord blijven, het plotseling verbreken van contact (ghosting, dus) en het feit dat heel veel mensen liegen online waardoor social media de romantiek echt verpest.

Is het tijd om te stoppen met het gebruik van dating apps?

Kijk, volledig stoppen hoeft natuurlijk niet maar het kan heus geen kwaad om het te verminderen mocht je iemand zijn die er dag en nacht mee bezig is. Veel dating apps zijn een soort digitale catalogus van mensen waardoor je op elk moment van de dag kan kijken wie er bij jou in de buurt is. Maar omdat er toch ook wat nadelige effecten zijn voor je geestelijke gezondheid zou het verstandig zijn het te gebruiken met mate. Dating apps brengen namelijk ook wel veel goeds want jij kent vast wel een gelukkig stel die elkaar via een app hebben ontmoet.

En dames, een tip als je iemand in het echt tegenkomt die je wel ziet zitten? Stap er zelf op af. Dat vinden mannen (en uiteraard ook vrouwen) leuk.