Samenzijn met familie en vrienden, lekker en heel veel eten en misschien nog een feestje meepakken. Zo zien de kerstdagen er bij bijna heel Nederland eruit en we vinden het heerlijk. Maar het kan voor komen dat we tijdens het feestje op kerstavond iets te veel hebben gedronken of op 1e kerstdag iets te veel hebben gegeten, waardoor we ons rot voelen. Met deze tips geniet jij optimaal van de feestdagen.

kerstdagen-optimaal-genieten-femfem

Iets te laat gemaakt tijdens kerstavond

Gisteren heb je last minute besloten om toch nog een feestje mee te pakken. En dit feestje bleek een stuk leuker dan verwacht. Er zijn dan ook meer drankjes dan de planning was genuttigd en het was iets later geworden dan gedacht. Gevolg: de kater is vandaag aanwezig. Niet echt een goede timing als je dadelijk nog bij je (schoon)familie op bezoek moet. Waar waarschijnlijk het nodige eten op tafel klaarstaat plus een alcoholische versnapering. Je wordt al misselijk bij de gedachte. Alhoewel je snakt naar een vette hap, is het juist verstandig om the day after te kiezen voor groente en fruit. Deze bevatten veel vitaminen, mineralen en antioxidanten. Ga als ontbijt voor een beetje havermoutpap met appel en kaneel. Dit zachte ontbijtje zit boordevol ontbijtgranen die snel en gemakkelijk te verteren zijn. Hopelijk is een onderdeel van je kerstdiner een grote kom soep, ook dit kan wonderen doen voor je kater. Blijft die hoofdpijn en misselijkheid maar aanhouden? Eerder schreven we een artikel over hoe jij je kater het beste kunt verbergen.

Iets te veel gegeten tijdens 1e kerstdag

via GIPHY

Dit zal geen zeldzaam gegeven zijn. Ik gok dat 9 van de 10 personen te veel heeft gegeten tijdens de kerstdagen. Een gevolg hiervan is dat je het gevoel hebt dat je buik bijna ontploft en dit geeft je geen prettig gevoel. Je kan natuurlijk van te voren met jezelf afspreken om van alles een beetje te pakken en wanneer je vol zit, zit je vol. Echter is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Is het kwaad al geschiet? Dan heb ik een aantal tips voor je hoe je je eten sneller kunt laten zakken.

Drink kamillethee
Kamillethee helpt je maag en darmen te ontspannen dankzij zijn kalmerende werking en dit zul je snel merken.

Maak een wandeling
Trek na het eten je jas aan en maak een wandeling. Misschien heb je na het eten enkel zin om op te bank te ploffen en uit te buiken, maar hierdoor zal het volle gevoel niet weggaan. Een wandeling zorgt ervoor dat je spijsvertering weer op gang komt en dat je eten sneller verteerd.

Blijf eten
Misschien lijkt dit een rare tip, maar het is wel waar. Waarschijnlijk heb je de neiging om de rest van de dag niks meer te eten wanneer jij je ’s middags tijdens het uitgebreide kerstdiner al vol hebt gegeten. Maar door hierna niets meer te eten, valt je metabolisme stil. Probeer in de avond een kleine portie te eten, om je spijsvertering aan het werk te houden.

Drink water
Na een middag of avond binge eten is water je beste vriend. Water zorgt er namelijk voor dat je metabolisme op gang blijft en het zorgt voor een betere vertering.

Tonnetje rond en gesloopt op 2e kerstdag

2e kerstdag heb je misschien nog een diner bij je schoonfamilie, of ga je nog even langs bij je eigen familie. Hier heb je weer een diner, of het worden de restjes van de vorige dag. Je kater is eindelijk weg, je lijkt nog vol te zitten van gisteren en je hebt drie hele dagen bijgepraat met je vrienden en familie. Best vermoeiend zo’n dagen. En morgen moet je weer volle bak aan het werk. Waar gaan we die energie vandaan halen? Natuurlijk kun je zorgen dat je een beetje op tijd in je bed ligt, maar dat wil niet zeggen dat jij morgenvroeg helemaal bent uitgerust. Start je dag met deze ochtendroutine, waardoor jij je de hele dag energiek voelt. Kak je gedurende je werkdag in? Met simpele trucjes boost jij jouw energie in 5, 10 of 15 minuten. Maak bijvoorbeeld een korte wandeling, lees wat, mediteer of maak even een praatje met een van je collega’s. Je kunt het, nog maar twee dagen tot het weekend!

Wanneer je thuis komt van werk, is het heerlijk om nog even in de kerstsferen te blijven door het kijken van een van deze leuke kerstfilms.