We geven allemaal wel eens iemand een knuffel. Ook hebben we allemaal wel eens behoefte aan een knuffel van een specifiek persoon. Maar waarom is dit eigenlijk zo? En wat betekenen verschillende soorten knuffels? Wij zochten het voor je uit.

@titanic
@titanic

Knuffelen

Mensen knuffelen om heel veel verschillende redenen. Een mens moet zelfs met anderen knuffelen om gezond te kunnen blijven. Je knuffelt anderen om stress te verminderen, je minder alleen te voelen, om je liefde te verspreiden en om anderen te laten weten dat je om ze geeft. Tijdens het knuffelen maakt je lichaam oxytocine aan, wat ontzettend goed is voor je gezondheid. Het verlaagt je bloeddruk, zorgt voor een betere spijsvertering, maakt je socialer en minder agressief. Ons advies: heel veel knuffelen. Dit zijn de zes verschillende soorten knuffels en hun betekenis.

@unsplash
@unsplash

Een knuffel vanaf de zijkant

Deze knuffel is ontzettend lief en begint al als iemand een arm om je heen slaat. Deze knuffel staat dan ook vooral voor vriendschap. Als iemand je een knuffel van de zijkant geeft of een arm om je heen slaat wil hij/zij je vriendelijkheid en warmte meegeven. Deze knuffel wordt ook wel de ‘buddy hug’ genoemd omdat deze vooral gebruikt wordt tussen vrienden of kennissen. Meestal als begroeting of manier om voort te bewegen. Ook kan dit een teken zijn dat iemand meer intimiteit zoekt bij de ander, maar diegene nog niet zeker is van de gevoelens van de ander.

De flirterige knuffel

Dit is een knuffel zoals we hem allemaal kennen, maar gaat soms nog net een stapje verder. Om nog meer contact te maken tijdens deze knuffel, bewegen de handen ook over het lichaam tijdens het geven van deze knuffel. Een ander teken van flirterigheid tijdens een knuffel is het spelen met het haar van de ander. Als iemand je deze knuffel geeft wil diegene aan je laten merken dat hij/zij je leuk vindt. Misschien durven ze het wel niet te zeggen en proberen ze het met een knuffel. Deze knuffel wil zeker zeggen dat iemand meer dan vrienden wil zijn.

De lange knuffel

De meeste knuffels die worden gegeven duren maar 5-10 seconden. Daarom is het bijzonder om langer te knuffelen. Een knuffel wordt een lange knuffel, als deze meer dan 20 seconden duurt. Tijdens zo’n knuffel wordt er extra veel oxycotine aangemaakt. Deze knuffels zijn bijzonder en worden vaak gegeven door mensen die dicht bij je staan. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je iemand lang niet meer hebt gezien en dat deze knuffel een teken van weerzien is. Deze knuffels worden ook vaak gegeven als je iemand heel erg hebt gemist, of om dingen goed te maken na een ruzie. Een lange knuffel laat zien dat je van de ander houdt en er voor diegene wil zijn.

De romantische knuffel

Deze knuffel lijkt heel erg op de flirterige knuffel. De romantische knuffel sluit hier eigenlijk een beetje op aan, een soort volgende stap. Als je iemand een romantische knuffel geeft laat dit minder zien van verlangen naar diegene (flirterig), maar laat juist liefde en passie zien. Zo’n knuffel wordt dus vaak gegeven door stelletjes, die al langere tijd met elkaar zijn. Bij deze knuffel zijn de lichamen van de twee personen heel dicht bij elkaar, met de armen om elkaars middel, terwijl ze elkaar diep in de ogen kijken. Het laat zien dat er intimiteit en herkenning.

@unsplash
@unsplash

De beer knuffel

Deze knuffel is echt bedoeld voor vrienden en is heel erg speels. Dit is de knuffel die het allerbekendst is. Eigenlijk gewoon de ‘normale’ knuffel. Met deze knuffel laat je zien dat je het heel erg fijn vindt dat diegene in jouw leven is en dat je die persoon graag beschermt.

De knuffel van achter

Dit wordt ook wel de lepelknuffel genoemd en vindt vooral plaats bij stelletjes. Bij deze knuffel slaat iemand z’n armen vanaf achter om je middel heen. Deze knuffel laat je vooral veilig en beschermd voelen. Je krijgt het gevoel dat er iemand is die van je houdt en voor je zorgt. De knuffel kan plaatsvinden tussen geliefden, hele goede vrienden of broers en zussen.

Nog meer knuffels? Lees dan: Dit zegt de manier waarop hij je knuffelt over jullie relatie