De zomertijd is in gegaan, dat betekent een uurtje korter
slapen. Zelfs in de weken hierna kan je moeite hebben met slapen. Dit kan heel vervelend zijn. Misschien heb je zelfs al langer moeite om in
slaap te komen of word je elke keer te vroeg wakker. Wij zochten uit wat de beste
tips zijn voor een goede nachtrust.
Wakker- en slaapsysteem
Of jij goed of slecht slaapt hangt af van je
wakker- en slaapsysteem. Je moet ervoor zorgen dat je 's avonds als je wil slapen moe genoeg bent, maar ook dat je 's ochtends uit bed komt goed genoeg uitgerust bent. Hiervoor moet je zorgen dat je wakkersysteem tot rust komt, wanneer dit niet gebeurt heb je heel veel moeite om in slaap te vallen. Het tot rust laten komen van je wakkersysteem kan best moeilijk zijn, daarom geven wij je de beste tips.
Zorg voor een goede mindset
Om in slaap te vallen heb je een positieve mindset nodig.
Als je je van tevoren al zorgen gaat maken of het wel gaat lukken om in slaap te vallen of überhaupt denkt dat het niet gaat lukken, dan is de kans groot dat het ook écht niet lukt. Zorg daarom juist voor een andere gedachtengang. Denk bijvoorbeeld:
vanavond ga ik heel lekker slapen . Je zult zien dat je sneller ligt te snurken dan verwacht.
Ga slapen op vaste tijden
Iedereen heeft een ander aantal uren slaap nodig , maar het is wel verstandig dat je het aantal uren haalt dat bij jou lichaam past. Zorg er daarom eerst voor dat je erachter komt hoeveel uren slaap jij nodig hebt. Pas dit daarna toe in een slaapritme. Door op vaste tijden te gaan slapen en wakker te worden, val je sneller in slaap en slaap je beter.
Slaapschuld
Zodra we wakker worden beginnen we energie te verbruiken . Deze verbruikte energie zorgt ervoor dat we vermoeid raken en dus 's avonds kunnen slapen. Wanneer je op een dag niet genoeg energie verbruikt, is de kans groot dat in slaap vallen een stuk moeilijker gaat. Je hebt geen slaapschuld opgebouwd die je moet inlossen.
Doe eens een dutje
Het kan juist ook zijn dat je te veel energie verbruikt op een dag: je moet meer slaap inhalen dan je 's avonds kunt doen. Je slaapschuld is daarom te groot. Deze kan je overdag inhalen, door bijvoorbeeld een dutje te doen. Wel helpt dit volgens onderzoekers alleen als je dit systematisch doet, anders ben je 's avonds te uitgerust. Ga voor een dutje van 20 of 90 minuten.
Lees hier waarom.Zorg voor passend licht
Licht heeft heel veel invloed op hoe wakker of moe jij je voelt. Het is daarom goed om dit ook aan te passen in je slaapkamer. Je kunt zelfs voordat je gaat slapen je woonkamer al donkerder maken, zodat je lichaam sneller moe wordt. Door het donker wordt je lichaam eraan herinnerd dat het bijna tijd is om te gaan slapen. Dit kun je ook 's ochtends toepassen door ervoor te zorgen dat je lichtdoorlatende gordijnen hebt of een wake-up lamp.
Zo wordt je rustiger en natuurlijker wakker dan wanneer het helemaal donker is en je lichaam nog denkt dat het nacht is.