Schoonheid komt van binnen. Deze bekende quote kennen we allemaal en is ook ontzettend waar. Je bent veel meer dan alleen je buitenkant en het is tijd om dat in te zien. Er zijn heel veel manieren waarop jij Body Positive kan worden, maar als je niet écht van jezelf houdt, gaat het zelfs met al die manieren nog niet lukken. Daarom is zelfliefde de eerste stap.

@pexels.com
@pexels.com

Van jezelf houden

Je kunt niet van een ander houden, totdat je van jezelf houdt. Jouw liefde voor jezelf en voor anderen komt van binnenuit, deze gaat niet door een ander worden bepaald. Het hebben van een fijne partner gaat er niet voor zorgen dat jij meer van jezelf gaat houden, dat kan alleen jij. Zelfliefde betekent niet dat je je continu goed voelt en alleen maar van jezelf houdt. Zelfliefde gaat er juist om dat je je eigen ik waardeert en dat je weet dat je kan leren van je fouten. Je accepteert je sterktes, maar ook je zwaktes en hebt compassie met jezelf.


Hoe je naar jezelf kijkt en wat je van jezelf vindt als persoon, bepaalt veel keuzes die je maakt in je leven. Wanneer je echt van jezelf houdt, zul je keuzes maken die goed zijn voor jezelf. Je trekt andere mensen aan, leuke ervaringen en problemen zullen ineens een stuk minder heftige impact op je hebben. Op deze manieren kun jij zelfliefde bereiken.

Wees mindful

Mensen die van zichzelf houden, zijn zich bewust van hun acties en gevoelens. Ze zijn in tune met hun gedachten, gevoelens en met wat ze willen. Hoe bewuster je hiervan bent, hoe meer je hier je acties op gaat bepalen. Je bepaalt je gedrag dan op jouw eigen overtuigingen en niet op de overtuigingen van anderen.

Onderneem actie voor de dingen die je nodig hebt, niet dingen die je wil

We willen als mens heel veel in het leven, maar hebben we het ook echt nodig? Je kunt relaties najagen omdat de maatschappij je dit oplegt. Of je laat je tegenhouden door een liefde waarvan je weet dat het nooit wat gaat worden. Als je echt voor jezelf kiest en van jezelf houdt laat je dit los en blijf je gefocust op wat je écht nodig hebt in het leven. Ga vooruit, blijf niet in het verleden hangen.

Zorg goed voor jezelf

Van jezelf houden, betekent goed voor jezelf zorgen. Zorg er daarom voor dat je de basics op orde hebt. Verzorg jezelf door gezond te eten, goed te slapen, te bewegen en af te spreken met vrienden of familie als je daar behoefte aan hebt. Goed voor jezelf zorgen heeft nog veel meer andere aspecten en wordt ook wel selfcare genoemd.

@pinterest
@pinterest

Zet grenzen

Leer nee te zeggen. Dit is echt een van de belangrijkste dingen die je gaat leren als je meer van jezelf gaat houden. Zet jezelf op nummer 1 en loop jezelf niet voorbij door overal maar ja op te zeggen. Zo blijf je fysiek, emotioneel en spiritueel een stuk gezonder en energieker.

Bescherm jezelf

Omring jezelf met de juiste mensen, mensen die je niet naar beneden praten, maar je juist supporten. Zorg ervoor dat de mensen om je heen je energie geven en niet alleen maar energie slurpen. Besteed geen energie aan vriendschappen die meer kosten dan opleveren.

Vergeef jezelf

We zijn onze eigen grootste criticus, we beoordelen (onbewust) al ons eigen gedrag. Om echt van jezelf te houden, moet je accepteren dat ieder mens fouten maakt en dat je juist van deze fouten kunt leren. Wees niet zo hard voor jezelf, maar zie je ‘fouten’ juist als lessen.

Stel een doel

Stel voor jezelf een doel waar je volledig achter staat en leef je je leven vanuit dat doel. Al je beslissingen zullen vanuit dit doel worden genomen en geven dus meteen een goed gevoel, je bent een stukje dichter bij het behalen van je doel. Je doel hoeft niet 100% vast te liggen, als je je er maar goed bij voelt.

Body Positivity

Houden van jezelf van binnenuit, al je eigenschappen, sterktes en zwaktes, dat is de eerste stap voor het bereiken van Body Positivity. De manier waarop je naar jezelf kijkt wordt bepaald door hoe je je voelt over jezelf.

Lees ook: Body neutraal zijn: dit is het en zo wordt je het