amuses kerstdiner

5x de lekkerste amuses voor tijdens je kerstdiner

Food & Drinks09 dec 2024, 16:51 doorRomy Nouwen
Ja ja, de mooist tijd van het jaar is weer aangebroken! De tijd van de prachtige kerstboom, het kopen van cadeautjes én natuurlijk het vullen van kerstmenu. En wat is nu een kerstdiner zonder een amuse? Juist, helemaal niets! Kun jij nog wat inspiratie gebruiken? Lees dan zeker even verder, want wij hebben vijf potentiële amuses bij elkaar gezocht voor jou.

5x de lekkerste amuses voor tijdens je kerstdiner

Een kerstdiner is natuurlijk niet compleet zonder amuse. Een goede indrukwekkende amuse zet de toon voor de rest van het diner. Je kunt hiermee dus echt indruk maken. Toch is het vaak lastig om een perfecte amuse te vinden. Het mag bijvoorbeeld niet te groot of veel zijn, want het is géén voorgerecht. Wij gaan je uit de brand helpen, zodat je een perfecte amuse neerzet voor je vriendinnen of familie.

Gevuld eitje met een twist

Met een gevuld eitje kun je eigenlijk iedereen wel blij maken! Er zijn maar weinig mensen die niet gelukkig worden van ei. Enne, je kunt deze ook helemaal in kerststijl maken, waardoor het ook nog eens een feestje wordt op je bord.
Voor deze amuse heb je een half eitje nodig per persoon. Daarnaast heb je mayonaise, Sriracha saus en mosterd nodig. Verder heb je ook komkommer en bacon nodig. Je kookt eerst de eitjes bijna hard, maar net niet helemaal. Je gebruikt het eigeel om een vulling te maken met de mayonaise, Sriracha en mosterd. Het eiwit vul je met de vulling. Daarna top je het eitje af met stukjes gebakken bacon lekkere verse kruiden naar keuze. Tot slot maak je met komkommer rasp een kerstboompje op een korte satéprikker. Deze steek je in het eitje!

Komkommerbites met zalm

Een combinatie van komkommer en zalm is natuurlijk altijd goed. Daarom kun je met dit hapje veel mensen onwijs gelukkig maken. Enne, je bent ook nog eens zó klaar. Gemakkelijker gaat het niet worden. Dat betekent niet té veel in de keuken, maar wél lekker tijd doorbrengen met je familie.
Je begint met het snijden van de komkommer. Je snijdt plakjes van ongeveer 1 centimeter. Vervolgens prak je de avocado met een beetje crème fraiche, olijfolie en zout en peper tot een fijne mousse. Daarna is het al tijd om de amuse op te bouwen. Je begint met een komkommerplakje. Daar doe je een eetlepeltje avocadomousse op. Vervolgens top je af met wat gerookte zalm, sesamzaadjes en lente ui. Eventueel kun je ook chili olie of zeewierreepjes gebruiken ter garnering.

Steak burrata crostini

Crostini's zijn eigenlijk altijd wel een goed idee! Je kunt er onwijs veel kanten mee op en ze zijn vaak gemakkelijk te maken. Wij zagen de steak burrata crostini voorbij komen en we waren eigenlijk meteen groot fan! Al moeten we toegeven: we zijn altijd fan van gerechten met burrata.
Je begint met het mixen van fijngesneden ui, rode peper, verse peterselie, verse koriander, een theelepel gedroogde oregano, zout, knoflookpoeder en uipoeder. Daarna is het tijd om het stokbrood in plakjes te snijden en het roosteren. Vergeet niet het brood in te smeren met een knoflookteentje als het nog warm is. Bak vervolgens de biefstuk zoals je hem zelf lekker vindt én snijdt de burrata open. De crostini maak je door een geroosterd broodje te beleggen met burrata, balsamico dressing, een plakje biefstuk én een beetje van het mengsel dat je aan het begin gemaakt hebt.

Avocado tartaar met burrata

Nog een recept met burrata – gewoon omdat we fan zijn. Dit gerechtje kun je in kleine variant maken voor een amuse óf je gebruikt een groter vormpje en maakt er een voorgerecht van. Net wat jij het leukst vindt!
Je snijdt tomaat, avocado en burrata fijn. Ook zorg je ervoor dat de granaatappelpitjes klaarliggen. Vervolgens is het tijd om het vormpje te vullen. Je begint met een laagje tomaat, daarna een laagje burrata en je eindigt met een laagje avocado. Smeer uiteindelijk het bovenste laagje in met (zelfgemaakte) pesto en top af met wat granaatappelpitjes. Haal het vormpje weg en je tartaar is klaar!

Zelfgemaakte amuselepels

Amuses worden vaak ook op een lepel geserveerd. Hoe leuk is het dat je ook je eigen lepel kunt maken? Met bladerdeeg en een lepel maak jij een eetbare lepel. Deze vul je vervolgens met een lekkere combinatie. Denk bijvoorbeeld aan roomkaas, zalm en komkommer.