Een gebroken hart, helaas, iedereen maakt het een keer mee. Uren in bed blijven liggen met een bak ijs, reep chocola en verdrietige muziek op. Je zou het liever niet doen, toch is het wel even goed voor je verwerkingsproces. Klaar om uit je bed te komen? Zo ben je het snelst van een gebroken hart af!

heart break FEM FEM
@howtobesingle

Afkicken

Een gebroken hart zorgt ervoor dat je je inmiddels ex toch nog zoveel mogelijk wil zien en spreken. Dit komt omdat verliefdheid hetzelfde stofje vrijmaakt in je hersenen, als bij een verslaving. Als diegene dan ineens bij je weg wordt gehaald moet je letterlijk afkicken. Het zorgt ervoor dat je al zijn/haar sociale media gaat stalken en de drang voelt om diegene toch nog even een berichtje te sturen. Om hiervan af te komen is de beste manier om gewoon cold turkey te gaan. Dat betekent: geen communicatie meer, haal deze persoon (tijdelijk) uit je sociale media feed, en zorg ervoor dat je even niet meer bij jullie gezamenlijke foto’s kunt. Je moet hem/haar letterlijk (tijdelijk) verwijderen uit je systeem.

Zorg goed voor jezelf

Een gebroken hart zorgt niet alleen voor mentale pijn, maar je kunt ook lichamelijke pijn voelen. In een onderzoek gedaan door Michigan University kwam naar voren dat dezelfde gebieden in je hersenen worden geactiveerd wanneer je lichamelijke pijn ervaart, als wanneer je hart gebroken is. Je kunt een gebroken hart dus zien als een soort wond of een gebroken been. Dit heeft tijd nodig om te kunnen herstellen. Wees daarom lief voor jezelf en focus je op je herstel. Eet gezond, neem voldoende rust, spreek af met vrienden, ga sporten en zorg goed voor jezelf.

Neem de controle terug

Wanneer iemand net je hart heeft gebroken kan het zijn dat je over niks meer zeker bent. Als degene op wie jij zo verliefd was ineens de deur dicht kan doen, kan dat dan niet altijd gebeuren? Het gevoel dat je ergens controle over hebt is volledig verdwenen. Dit kan zorgen voor angstgevoelens en onzekerheid. Onze hersenen gaan in alle situaties het negatieve zien. Zorg er daarom voor dat je de dingen waar je wel controle over hebt naar voren haalt. Schrijf deze dingen op. Denk bijvoorbeeld aan je familie en vrienden die er altijd voor je zijn en kunnen steunen.

broken heart
@someonegreat

Blijf realistisch

Soms is het bijna niet te geloven dat je relatie echt over is. Er ontstaat een soort wanhoop. Hierdoor kunnen er allerlei scenario’s ontstaan in je hoofd, die toch leiden naar een goed einde. Je gaat leven in een soort dagdroom, een sprookje. Het kan daarom goed zijn om hier met een goede vriend of familielid over te praten, zorg dat je de situatie duidelijk en realistisch voor ogen houdt. Er gaat niet ineens een wonder gebeuren die jou of je relatie ineens weer beter maakt, de enige die daarvoor kan zorgen ben je zelf.

Omgaan met afwijzing

Mensen vinden het vaak moeilijk om om te gaan met afwijzing. Als je ergens voor wordt afgewezen bedenk je vaak een reden waarom. Dit doen we om de afwijzing voor onszelf makkelijker te maken. Toch doen we dit vaak niet wanneer we afgewezen worden in een persoonlijke relatie. In dat opzicht kijken we vaak naar wat we zelf anders of beter hadden kunnen doen en trekken de reden van de afwijzing echt naar onszelf. Terwijl dat dus helemaal niet zo hoeft te zijn. Daarom is het belangrijk dat je anders naar de ‘afwijzing’ gaat kijken. Wanneer een relatie uitgaat, zijn er 2 mensen die ervoor hebben gezorgd dat het tot dit punt is gekomen, soms kunnen ze er helemaal niks aan doen. Dit heeft te maken met waar een persoon op dat moment mee moet dealen, nieuwe ervaringen of gemoedstoestand. Het ligt dus niet aan jou, maar aan alles bij elkaar.

Lees ook: gezonde manieren om om te gaan met een break-up.