fem fem 2023 12 04t023828991

Asking for a friend: is jaloezie in een relatie eigenlijk wel goed?

Love & Life10 dec 2023, 19:10 doorAurora Ferrari
Jaloezie: we zijn er allemaal schuldig aan geweest, maar de ene meer dan de ander. Het is ook een volstrekt menselijke emotie, net zoals blijdschap, woede en verdriet. Het is een welbekend fenomeen binnen relaties want het kan veel kapot maken. Het kan schadelijker zijn dan je denkt, maar is het écht dan zo slecht? Of zit er toch iets goeds aan jaloezie?
fem fem 2023 12 04t023828991
Bron: Emily in Paris

Wat is jaloezie?

Jaloezie , wat is dat nu eigenlijk? Duh, tuurlijk weet je dat wel. Jaloezie ontstaat door een combinatie van fantasie, angst en woede. Als een mens zich zorgen maakt, ontstaat zich een overfocus op deze kwestie. Oftewel, wie zien alles als een bevestiging van de stelling die jij in je hoofd dan hebt gecreëerd. Stel je voor: je bent bang om je partner kwijt te raken. Wanneer hij of zij gaapt, interpreteer jij dat meteen alsof je partner zich verveelt. Of mocht je liefje niet willen knuffelen, dan trek jij de conclusie al dat je partner niet meer van je houdt, terwijl dat helemaal niet het geval is.
Maar jaloezie komt voornamelijk voor bij mogelijke concurrentie. Een ander voorbeeld is bijvoorbeeld dat je partner naar andere mannen of vrouwen kijkt. Dit hoeft niet meteen te betekenen dat je partner die mensen wil, hij of zij werpt gewoon een snelle blik. Is het dan normaal dat je jaloers wordt of niet?

Jaloezie: is dat normaal of niet?

Jaloers zijn is helemaal niet gek, maar er is natuurlijk wel verschil tussen ‘gezonde’ vormen van jaloezie en ‘ziekelijke’. We kennen gezonde jaloezie allemaal wel en is binnen een relatie tot een bepaalde hoogte normaal. Ziekelijke jaloezie neemt juist de regie over van jou én je relatie en zal jullie beiden onder druk zetten. Je gaat je partner bijvoorbeeld dingen verbieden, zoals uitgaan met zijn vrienden. Of misschien ben je wel obsessief met het meekijken op zijn of haar telefoon en ga je vaker dan je zou willen, op de telefoon om te kijken of je partner wellicht vreemd zou kunnen gaan.
Dat is niet gezond: en dat klinkt op deze manier wel logisch, maar we zijn hier stiekem allemaal wel een klein beetje schuldig aan. Lang niet iedereen herkent de verschillen tussen gezonde en ziekelijke vormen van jaloezie en dat is zorgelijk. Mocht je nu écht zo ver gaan dat het ziekelijk is, dan is het ook belangrijk om achter te halen waar deze jaloezie vandaan komt. Misschien heeft je partner je vertrouwen eerder in de relatie al geschaad of misschien was dat wel een vorige ex. Maar wellicht heb je simpelweg bindings- en verlatingsangst. Denk goed voor jezelf na wat de reden is van deze jaloezie en beslis dan voor jezelf of het aan jou is om het op te lossen of wellicht wel je partner.