Op de dag dat je ongesteld moet worden gebeurt het maar niet: paniek! De gedachtes over (ongewenst) zwanger zijn beginnen door ons hoofd te gaan. Bij wijze van spreken beginnen we al na te denken over het kopen van een test of eventuele verdere stappen. Maar is er al echt reden voor paniek? Of zijn er nog andere redenen waardoor je niet of juist te vroeg ongesteld wordt? Vergeet in ieder geval nooit dat voor alles een oplossing is!

@janethevirgin
@janethevirgin

Stress

Gynaecologe Alyssa Dweck zegt dat stress (of een andere spannende gebeurtenis in je leven) ervoor kan zorgen dat je tijdelijk niet meer ongesteld kan worden. Je menstruatie wordt namelijk geregeld in de hypothalamus, die ook reageert op stress. De hypothalamus zorgt ervoor dat je menstruatie regelmatig verloopt, stress zorgt ervoor dat dit proces in de war komt te zitten.

Stopweek

Als je de pil slikt met regelmatig een stopweek, is er waarschijnlijk niet zoveel aan de hand. Als je die stopweek wat minder regelmatig inlast, kan het zijn dat je ongesteldheid anders verloopt. Het kan langer duren voordat je ongesteld wordt, of het bloed heeft een andere kleur. Het kan bruinig zijn, of juist lichter dan normaal. In dit geval is er niks ernstigs aan de hand.

Veel veranderingen

Als jij veel veranderingen meemaakt in je leven, ontstaan er ook veranderingen in je lichaam. Misschien ben je veel aan het reizen, is je dag/nachtritme ineens verandert, of ben je net begonnen met sporten. Dit zorgt voor veel hormonale veranderingen, waardoor ook de timing van je menstruatie kan veranderen.

Soa

Een soa is natuurlijk nooit leuk om te hebben. Wel kan een tussentijdse bloeding wijzen op een soa. Vaak is het bloed dat je dan verliest een stuk lichter dan normaal. Let dus op de hoeveelheid, de kleur en timing. Als de bloeding overgaat in je normale menstruatie kan het zijn dat het gewoon wat vroeger is gekomen.

Gewicht

Extreem gewichtsverlies of juist aankomen zorgt ervoor dat de hormoonhuishouding in je lichaam verandert. Dit zorgt ervoor dat je menstruatie onregelmatiger kan zijn dan normaal. Wanneer je sterk ondergewicht hebt, kan het ook zijn dat je menstruatie volledig uitblijft.

Morning-after pil

Als je deĀ morning-after pil hebt genomen dan kun je misschien wel een gat in de lucht springen als je ongesteld wordt. Toch kun je gaan twijfelen als je menstruatie ineens veel te vroeg komt. Gelukkig is dit niks om je zorgen over te maken.

Zwanger

Deze oorzaak spreekt natuurlijk voor zich en is misschien wel het eerste waar je aan denkt. Toch kan het wel als een verassing komen als je zwanger blijkt te zijn. Als je het uitblijven van je ongesteldheid niet vertrouwt, dan kun je altijd een test doen.

Zwanger FEM FEM
@knockedup

Gynaecologische of medische aandoening

Als je niet ongesteld wordt moet je natuurlijk niet meteen van het ergste uitgaan, wel is het belangrijk om deze oorzaak nog even te noemen. Het kan namelijk zijn dat er problemen zijn met je baarmoeder of eierstokken. Wanneer dit het geval is wordt je menstruatie een stuk onregelmatiger dan deze eerst was. Als er verder nog andere dingen zijn verandert, is het misschien verstandig om even langs de huisarts te gaan.

Te veel sporten

Wanneer je heel hard aan het trainen bent, bijvoorbeeld voor een marathon, ontstaat er in jouw lichaam een staat van stress. Je lichaam zorgt er in deze staat voor dat je niet zwanger kunt worden. Je lijf beschermt je dus in principe, omdat je lichaam op dat moment bijna niet in staat is om een baby te ontwikkelen. Je hersenen geven dan een signaal af aan de hypofyse, die er dan weer voor zorgt dat er minder hormonen worden aangemaakt. Hierdoor komt je cyclus niet op gang.

PCOS

Bij het Polcysteus ovarium syndroom (PCOS) zijn je hormonen niet in balans. Je eisprong vinden dan niet of heel onregelmatig plaats. Het kan zijn dat je dus helemaal niet ongesteld wordt of dat er soms een menstruatie wordt overgeslagen. Als je dit vermoeden hebt is het verstandig om langs de huisarts te gaan. Bij PCOS is er vaak ook haargroei op je gezicht en borst, moeite met gewichtsverlies en zijn er eventuele vruchtbaarheidsproblemen.

Vroegtijdige menopauze

Hier gaan we natuurlijk niet vanuit, maar het gebeurt wel eens. Als je hormonen uit balans zijn, zou het kunnen zijn dat je vroegtijdig in de overgang terechtkomt. Je hebt dan ook last van opvliegers, veel zweten ’s nachts en vaginale droogheid. Gelukkig komt deze menopauze maar heel zelden voor. No worries!

Lees ook: Buikpijn na een vrijpartij? Hier komt het door!