Hoe zit m’n haar? Heb ik de juiste kleren aan of is het té casual? Voor je eerste date ben je natuurlijk super zenuwachtig, helemaal als je echt een enorme crush hebt op je date. Op een date zijn er heel veel do’s en don’ts. Maar maak je geen zorgen, wij vertellen wat je vooral níet moet doen op een eerste date.

@theperfectdate
@theperfectdate

1. Te laat

Oké, je hoeft niet al een half uur van tevoren op de afgesproken locatie te zijn, maar ook zeker niet te laat. Sommige mensen houden er een tactiek van casual late zijn op na, maar dit werkt meestal niet. Zorg gewoon dat je op tijd bent, dit laat de ander zien dat je serieus bent en zin hebt in de date, zonder dat dit er te dik bovenop ligt.

2. Over je ex praten

Een absolute no-go is praten over je ex op je eerste date. Dit kan het verkeerde gevoel geven aan je date. Hij/zij kan bijvoorbeeld denken dat je niet klaar bent voor een nieuwe relatie. Als de ander vraagt naar je vorige relatie kan je hier even kort op reageren, maar maak er geen ding van. Kraak je ex ook vooral niet af, dit komt heel verkeerd over.

3. Geen oogcontact maken

Een van de meest belangrijke flirttechnieken is het maken van oogcontact. Als je geen oogcontact maakt, verlies je een van de belangrijkste eerste connecties die je met de ander maakt. Kijk de ander dus af en toe een keer recht in de ogen aan en probeer vooral niet teveel naar beneden te kijken. Voor tips: lees dit artikel.

4. Op je telefoon kijken

Door tijdens je date elke keer op je telefoon te kijken, ga je een heel verkeerde indruk achter laten. Het geeft de ander het gevoel dat je verveeld of afgeleid bent. Is er echt iets aan de hand waar je je telefoon voor nodig hebt? Meld dit dan van tevoren, dan zal er van de andere kant meer begrip voor komen. Is er niks aan de hand? Laat je telefoon dan gewoon in je tas zitten.

5. Niet luisteren

Het allerbelangrijkste op een eerste date is aandacht voor elkaar en elkaar leren kennen. Niet luisteren is dan ook echt een absolute no-go. Probeer je aandacht juist bij de ander te leggen en stel gemeende vragen. De ander zal zich dan heel erg gewaardeerd voelen.

6. Teveel hinten op een tweede date

Vind je de ander heel leuk? Loop dan niet al te hard van stapel, de ander heeft misschien wat meer tijd nodig. Als jullie het allebei leuk vonden komt die tweede date vanzelf wel. Maak dus niet al te veel suggesties, maar houd het casual, anders voelt de ander zich in een hoekje gedrukt.

@howimetyourmother
@howimetyourmother

7. Ongevraagd advies geven

In jullie chatberichten van tevoren hebben jullie al veel verschillende dingen over jullie leven besproken. Op een date wordt dit alleen maar meer. Maar eigenlijk weet je nog maar heel weinig over het leven van de ander. Wacht dus met het geven van advies, behalve als hier echt om wordt gevraagd.

8. Teveel drinken

Een (paar) drankje(s) tegen de zenuwen kan natuurlijk weinig kwaad. Maar let erop dat het er niet teveel worden. Niemand houdt ervan om met een hartstikke dronken persoon aan tafel te zitten. Ook gaan die vele drankjes je niet helpen om je date beter te leren kennen en andersom. Misschien ga je juist teveel oversharen, waardoor de date mislukt.

@theotherguy
@theotherwoman

9. Opscheppen

Zelfverzekerdheid is een goede eigenschap, maar je hoeft niet te overdrijven. Blijf gewoon dicht bij jezelf en probeer niet iemand te zijn die je niet bent. Schep niet op over je allerbeste prestaties of een enorme promotie op je werk. Laat juist ook je kwetsbare kanten zien, dat geeft een veel beter beeld van wie jij bent als persoon.

10. Alleen maar over jezelf praten

Tuurlijk, de ander moet jou leren kennen als jullie op date zijn. Maar wat ook moet gebeuren is dat jij de ánder leert kennen. Toon interesse en zorg ervoor dat er een echt gesprek ontstaat en niet alleen een interview dat maar 1 kant op gaat. Alleen op deze manier kom je erachter of jullie bij elkaar passen.

Lees ook: dit is waarom er geen tweede date komt