Slapen, het is zo heerlijk, wakker worden gaat er soms toch wat minder fijn aan toe. Als die wekker gaat willen we het liefst nog veel langer blijven liggen. Toch zal er echt een moment moeten komen dat we het beste plekje van het huis zullen moeten gaan verlaten. Dit zijn 6 dingen die je niet moet doen als je net wakker bent.

@pinterest
@pinterest

Snoozen

Het is zó verleidelijk om nog een keer (of 3) op snooze te drukken. Toch is dit iets wat je écht niet moet doen als je een beetje een productieve dag wil hebben. Door op snooze te drukken kan het zijn dat je weer in een diepe slaap terecht komt, alleen is de kans groot dat je deze slaapcyclus niet af kunt maken. De kans is groot dat je hierdoor na het snoozen ontzettend chagrijnig wakker wordt.

Je telefoon checken

Waarschijnlijk ligt jouw telefoon op je nachtkastje, misschien gebruik je je telefoon zelfs wel als wekker. Dan is de kans alleen maar nog groter dat je je telefoon gaat checken, wanneer je net uit bed komt. Want al die meldingen kun je niet negeren toch? Door je sociale media of je mail te checken ga je niet vrolijker de dag beginnen, het kan zelfs zijn dat je voor onaangename verrassingen komt te staan. Zeker wanneer je je mail checkt kom je meteen weer in je werk-modus, waardoor je je dag niet ontspannen begint. Wacht zeker een uur voordat je je telefoon checkt.

Opgekruld in de dekens blijven liggen

Oké, je hebt het voor elkaar gekregen om niet opnieuw in slaap te vallen of je telefoon te checken, maar je bed ligt zo lekker. Even blijven liggen kan toch wel? Nee! Helaas, om je dag goed en positief te beginnen is het toch echt de bedoeling dat je wat actiever gaat worden. Rek jezelf daarom zo ver mogelijk uit, dit zorgt voor een stukje zelfverzekerdheid voor de dag. Mensen die zich ’s ochtends uitrekken en een beetje stretchen zijn de gehele dag een stuk vrolijker, dan mensen die dat niet doen.

Je gordijnen dicht laten

Wacht jij ook altijd tot het allerlaatste moment met het opendoen van je gordijnen of doe je ze misschien wel helemaal niet open? Logisch dat je je s’ ochtends nog heel moe kunt voelen. Licht zorgt er namelijk voor dat jouw innerlijke klok activeert. Wanneer het donker is in je slaapkamer duurt dit een stuk langer. Als je dus wakker wordt met een beetje licht erbij, zul je je een stuk sneller actief voelen.

Je bed niet opmaken

Waarom zou je je bed opmaken als je er ’s avonds toch weer inkruipt? Toch heeft het opmaken van je bed een positief effect op je productiviteit. Je kunt namelijk al één taak van je lijstje afvinken. Dit is zeker ook goed als je (thuis)kantoor of bureau zich in je slaapkamer bevindt. Een opgemaakt bed zorgt voor een opgeruimd en geordend gevoel, waardoor je productiever je dag in gaat. Maak er een gewoonte van.

Koffie drinken

Ik kan niet functioneren tot ik een bakje koffie heb gehad.’ Is dit een uitspraak die jij ook vaak doet? Stop daar dan maar gelijk mee. De hele dag door wordt namelijk het stresshormoon cortisol aangemaakt, maar tussen 8 uur en 9 uur ’s ochtends ligt de aanmaak dit stofje het allerhoogst. Cortisol geeft energie en reguleert de energiehuishouding van je lichaam. De cafeïne in het kopje koffie dat jij drinkt zorgt ervoor dat er minder cortisol wordt aangemaakt. Door meteen ’s ochtends een kopje koffie te drinken, krijg je geen energie, maar raak je dus juist energie kwijt. Je kunt daarom het beste pas na half 10 een bakkie doen.