Tegenwoordig is Body Positivity hot and happening, iedereen en elk lichaam is oké. Maar dit zelf toepassen kan soms nog best wel eens een uitdaging zijn. Je eigen lichaam accepteren en er zelfs van houden is best moeilijk als je vanaf 0 moet beginnen. Daarom geven wij je dé 10 tips die jouw gaan helpen om stukje bij beetje steeds meer van je lichaam te gaan houden.


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door VH. (@vivianhoorn)

Selfcare en Body Positivity

Waarschijnlijk weet je wel ongeveer wat Body Positivity inhoudt, zeker als je je er al een beetje in hebt verdiept. Toch zitten er nog heel veel diepere lagen achter. Voordat je begint aan je selflove journey geven we je daarom een kleine spoedcursus Body Positivity. Body Positivity draait vooral om accepteren en emanciperen. Dit betekent dat je op elk aspect van je leven voor jezelf op komt, op een positieve manier. Je komt niet alleen op voor anderen, maar ook voor jezelf. Je zet je eigen criticus uit en begint met het accepteren van je mindere kanten. Al jaren komen vrouwen op voor hunzelf en hun eigen lichaam. Body Positivity bestaat al een stuk langer dan je denkt. Al sinds 1850 is de Body Positivity beweging in enige mate aanwezig bij vrouwen, toen ze veel te strakke korsetten moesten dragen. Op dat moment konden alleen rijke vrouwen zich hiermee bezig houden, inmiddels is de beweging steeds populairder geworden door de opkomst van sociale media. Nu kan iedereen Body Positive worden: dit zijn dé 10 Body Positivity tips om meer van jezelf en je lichaam te gaan houden.

1. Accepteer je binnenkant

Jezelf en je lichaam accepteren is een lang en moeilijk proces, wat begint bij het accepteren van je binnenkant. Wanneer jij niet tevreden bent met wie jij bent, ga je ook niet tevreden zijn met hoe je eruit ziet. Focus je daarom op al je positieve kanten, dit kan je doen door bijvoorbeeld elke dag een paar goede eigenschappen van jezelf op te schrijven. Een andere manier kan zijn door jezelf complimenten te geven in de spiegel, zogenaamde affirmations. Op deze manier ga je een stuk positiever naar jezelf kijken en zal de nadruk minder liggen op je negatieve kanten of eigenschappen. Deze zal je dus ook eerder gaan accepteren.

2. Zorg voor jezelf

Iemand die van zichzelf houdt zorgt goed voor zichzelf. Wil je dus meer van jezelf houden? Ga dan ook goed voor jezelf zorgen, dan wordt het gevoel over jezelf steeds positiever. Je hoeft niet meteen van jezelf te houden, maar om jezelf te kunnen accepteren, moet je jezelf serieus nemen. Stel daarom jouw grenzen en houd je hieraan. Zeg bijvoorbeeld eens wat vaker nee tegen dingen waar je eigenlijk geen zin in hebt of simpelweg te moe voor bent. Zorg ook goed voor jezelf door gezond te eten, goed te slapen, te bewegen en sociale contacten te onderhouden.

3. Word eerst Body neutraal

Niemand kan van de ene op de andere dag ineens van zijn/haar lichaam houden. Ga daarom eerst voor de tussenstap: Body neutraal zijn. Als je Body neutraal bent focus je je nog niet op hoe je lichaam eruitziet, maar juist op wat je lichaam allemaal voor je doet. Je ziet je lichaam als middel dat ervoor zorgt dat jij alles kunt doen wat je leuk vindt of nodig is om te blijven leven. Je lichaam zorgt er bijvoorbeeld voor dat je kunt werken, eten, lopen, sporten en met vriendinnen kunt afspreken.

4. Leer meer over Body Positivity

Je kunt natuurlijk in een keer patsboem beginnen met het accepteren en houden van je lichaam. Toch is het soms verstandig om wat extra achtergrondinformatie te hebben. Waarom is het belangrijk dat je van je lichaam houdt en het accepteert? Waarom is diversiteit van lichamen zo belangrijk in de media? Als je dit allemaal weet, weet je dat je dit niet alleen voor jezelf doet, maar ook voor anderen. Op deze manier kun je gerichter aan de slag en ook verhalen van anderen met je meenemen. Kijk bijvoorbeeld deze documentaires.


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Joann (@joannvdherik)

5. Draag kleding waar jij je goed in voelt

Soms heb je het gevoel dat geen enkele outfit bij jou past op een specifieke dag. Dit kan heel vervelend zijn. Blijf niet uren voor de spiegel en kledingkast staan, maar kies een outfit waar je je normaal gesproken wel goed in voelt. Na een tijdje zul je je ook echt weer zo voelen. Door kleding te dragen waar je je goed in voelt ben je een stuk zelfverzekerder. Kies kleding op basis van wat jij mooi vindt, niet op basis van wat de media je vertelt te moeten dragen. Draag waar jij je goed in voelt, dit helpt ook om je zelfverzekerd te voelen in bikini. Lees hier nog meer tips!

6. Omring jezelf met Body Positivity

Neem jij vaak dingen over van je vriendinnen of mensen die je volgt op Instagram? Dat kan kloppen, wij mensen zijn dol op imitatiegedrag. Omring jezelf daarom met mensen die ook met Body Positivity bezig zijn. Door hen kun je nog gemotiveerder raken en met hen kun je ook je ervaringen delen. Deze mensen kun je offline vinden, maar ook online. Op Instagram zijn er heel veel influencers te vinden die zich bezighouden met Body Positivity, vervang de accounts van de mensen die jou onzeker maken juist met deze accounts. Ook op TikTok wordt Body Positivity steeds populairder, mensen laten hun echte lichaam zien en laten zien dat niet alles op sociale media zo mooi is als het lijkt.

7. Ga in gesprek met anderen over je struggles

Praten kan helpen voor heel veel dingen, ook voor Body Positivity. Als je namelijk je moeilijkheden en andere struggles hebt uitgesproken, kun je ermee aan de slag. Ga daarom in gesprek met mensen in je omgeving die je vertrouwt of die ook zelf met Body Positivity bezig zijn. Vind je het moeilijk om hier met anderen over te praten of heb je even geen zin in een gesprek? Dan kun je ook altijd naar deze Body Positivity podcasts luisteren.


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Dee (@dee)

8. Leg je focus niet alleen op je uiterlijk

Natuurlijk wil je graag meer van je lichaam houden en zelfverzekerd hierover zijn. Toch is het belangrijk om de focus niet altijd volledig op je lichaam te leggen. Door hier teveel mee bezig te zijn gaat er teveel druk op liggen, waardoor het juist averechts werkt. Een goed voorbeeld om de focus van je lichaam af te halen is de ‘I Weigh’-beweging van actrice Jameela Jamill. Zij spoorde mensen aan om een foto te maken van hun lichaam, maar hier juist niet-lichaamsgerelateerde dingen omheen te zetten. Denk aan wie jij bent voor anderen en je eigenschappen.

9. Ga op zoek naar de dingen die jij wel mooi vind aan je lichaam

Iedereen vindt dingen aan zijn/haar lichaam mooi of minder mooi, dat is nou eenmaal zo. Ga op zoek naar de delen van je lichaam die jij wel mooi vindt en leg hier de focus op. Zie je de mooie dingen aan je lichaam nog niet? Ze zijn er echt, als je maar goed kijkt. Begin anders eerst met de functionele delen van je lichaam en breidt dit steeds verder uit. Als je elke dag een lijstje maakt van de dingen van je lichaam die jij mooi vindt, zul je zien dat dit steeds een beetje makkelijker wordt.

10. Onthoud dat het niet altijd 100% goed hoeft te zijn

En als laatste: onthoudt dat het niet altijd 100% goed moet zijn. Iedereen heeft wel eens een off-day, zelfs de grootste Body Positivity influencers. Body Positive worden is een proces van vallen en opstaan. Je zult mindere momenten hebben, maar uiteindelijk krijg je er heel veel voor terug.


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Joann (@joannvdherik)

Lees ook: Dit is jouw spoedcursus Body Positivity