Waarom gescheiden slapen hartstikke goed is voor je relatie

Voor ons is onze slaapkamer ons favoriete plekje van het huis en in het speciaal; ons bed. Want wat is er nou beter dan een goede nacht slaap, middagdutje of powernap? Toch kunnen er in een relatie veel verschillen zijn in het slaapritme. Daarom zou het wel eens hartstikke goed kunnen zijn voor je relatie om gescheiden te slapen, lees hier waarom.
Als je een partner hebt is de kans groot dat je de laatste maanden héél veel tijd met elkaar hebt doorgebracht. Inmiddels kan elk klein dingetje wat de ander doet je irriteren. Ook in de slaapkamer kan dit een probleem zijn, en nee dan hinten we niet op jullie steamy avonturen. Misschien is je partner (of jij!) wel een ongelofelijke snurker of slaapwandelaar en wordt je gestoord in je nachtrust.
Voordelen van slaap
Een goede nachtrust heeft een mega positieve invloed op je mentale gesteldheid. Volgens het Nationaal instituut voor neurologische aandoeningen en beroerte (NINDS) zorgt slaap voor enorm veel lichamelijke en mentale voordelen. Zo zorgt slaap er bijvoorbeeld voor dat je dingen beter kunt onthouden en dat je spieren kunnen herstellen na een hele dag druk in de weer te zijn geweest. Als je niet goed slaapt kan dit juist zorgen voor een verhoogde bloeddruk, depressie en diabetes. Dit kan wel eens nadelige gevolgen hebben voor je relatie. Daarom kan het, bij een slechte nachtrust, voordelig zijn om gescheiden te slapen.
Scheiding?
Glamour UK interviewde over dit fenomeen – dat ook wel ‘slaapscheiding’ wordt genoemd- een relatie expert. Zij geeft tips over hoe je deze ‘scheiding’ in jullie relatie aan de ander kunt voorstellen en verder in praktijk kunt brengen.

1. Herinner jezelf en je partner eraan dat gescheiden slapen niet betekent dat er iets mis is met jullie relatie
Andere mensen zullen er misschien raar van opkijken als ze horen dat jullie niet in hetzelfde bed, of misschien wel helemaal niet in dezelfde ruimte slapen. Toch hoeft dit helemaal niks te zeggen over de kwaliteit van jullie relatie. Want zou jullie relatie beter zijn als jij ‘om maar bij elkaar te zijn’ elke nacht wakker ligt van het gesnurk van je partner? Gescheiden slapen betekent helemaal niet dat er iets mis is met het romantische of seksuele gedeelte van jullie relatie.
2. Stel het voorzichtig voor
Als je er zeker van bent dat je wilt proberen om gescheiden te slapen, introduceer dit dan voorzichtig. Zorg er ten eerste voor dat je partner weet dat je moeite hebt met slapen. Het kan voor jullie beiden best een ding zijn om toe te geven dat je niet meer met z’n tweeën in één bed wil slapen. Dit kan veel emoties met zich meebrengen, wees hier vooral eerlijk over. Probeer ook de gevoelens van de ander hierbij te betrekken. Maar bedenk vooral, als je het niks vindt, kan je altijd weer terug.
3. Maak een compromis
Wanneer het voor jullie beiden een moeilijke stap is om niet meer in hetzelfde bed te slapen, kan het goed zijn om compromissen te sluiten. Gescheiden slapen betekent niet dat je élke avond zonder elkaar hoeft te slapen, je kunt hier helemaal je eigen draai aan geven. Misschien willen jullie doordeweeks wel apart slapen, maar in het weekend juist samen. Zo is de hele situatie voor jullie beiden een stuk draaglijker te maken.
4. Zorg voor knuffeltijd vlak voordat jullie naar bed gaan
Ondanks dat je het door slaapgebrek en alle eerdere gebroken nachten misschien nu niet meer zo merkt, samen slapen heeft toch een aantal voordelen. Als je samen in een bed slaapt knuffel je namelijk veel meer, dit zorgt ervoor dat jullie band sterker wordt. Daarom is het belangrijk dat je voordat je gaat slapen de tijd neemt om met elkaar te knuffelen, als je gescheiden gaat slapen.
5. Zorg ervoor dat er de gehele dag genoeg momenten van aanraking zijn
Wanneer je gescheiden gaat slapen is de kans groot dat een groot deel van jullie fysieke aanraking minder gaat worden. Om dit op peil te houden en genoeg fysieke intimiteit te houden, kun je overdag meer momenten zoeken voor fysieke nabijheid. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je samen een douche neemt of wat vaker tegen elkaar aan op de bank gaat zitten. Dit hoeft niet eens te betekenen dat je op zo’n moment seks moet hebben, behalve als jullie dat zelf willen natuurlijk. Wel kan het zijn dat je, omdat je niet meer in hetzelfde bed slaapt, juist minder seks gaat hebben. Voor sommige koppels kan het daarom handig zijn om dit in te plannen.
Bron: Glamour UK