In het begin van jullie datingperiode leef je volledig op een roze wolk, de vlinders in je buik lijken maar niet meer weg te gaan. Totdat, ineens dat ene moment, je relatie ineens een stuk minder leuk lijkt. Elke relatie kent zijn ups and downs, maar hier komen jullie gewoon doorheen, toch? Pay attention ladies, dit zijn de crisismomenten in een relatie.

@mrandmrssmith
@mrandmrssmith

Ups and downs

Elke relatie kent zijn goede en minder goede momenten. Je kunt niet altijd helemaal hoteldebotel zijn of nooit ruzie maken. Een relatie hebben betekent dat je onvoorwaardelijk van elkaar moet zien te houden, ook in de periodes dat het wat minder gaat. Als jullie een sterke relatie hebben, goed met elkaar communiceren en bovenal van elkaar houden, dan komen jullie hier makkelijk doorheen.

1. De vlinders zijn weg

Dit is waarschijnlijk de eerste relatiecrisis die je gaat meemaken samen met je partner, de een misschien eerder dan de ander. Ineens val je van je roze wolk af en zie je ook dat je partner minder prettige eigenschappen heeft. Je partner is niet zo volmaakt als toen je die roze bril nog ophad. Je begint je te irriteren aan kleine dingetjes en jullie verschillen komen steeds meer naar voren. Dit leidt tot twijfels over de relatie, wat kun je hier aandoen? Dit wordt een fase van veel praten, je behoeften naar voren brengen. Het is belangrijk dat je elkaar in deze situatie volledig accepteert en elkaar in elkaars waarde laat. Alleen dan krijg je de meest eerlijke gesprekken en kun je echt de keuze maken of je met elkaar verder wil.

2. Het wordt saai

Inmiddels hebben jullie alles wel een keertje gedaan, een originele date is bijna niet te bedenken, dus wordt het maar weer een avondje Netflix. Zeker als je samenwoont raak je steeds sneller met elkaar vertrouwd en begin je elkaar voor lief te nemen. Je kent je partner op je duimpje waardoor de aandacht voor elkaar verslapt. Is dit dan alles? Nee, er zijn genoeg dingen die je kunt doen om de romantiek weer terug te brengen in jullie relatie. Er zijn altijd weer nieuwe dingen te beleven of aan de ander te ontdekken. Creëer bijvoorbeeld samen nieuwe hobby’s en ga met elkaar aan de slag. Of doe nieuwe dingen buiten de relatie om, zodat je elkaar steeds weer iets nieuws te vertellen hebt.

3. Altijd weer die (schoon)familie

Omgaan met je schoonfamilie, voor de een is het een makkie, voor de ander is dit toch echt wel een enorme uitdaging. Je krijgt nieuwe verantwoordelijkheden naar je (schoon)ouders toe, terwijl de band soms moeilijk is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je schoonouders heel claimend zijn of zich juist helemaal niet voor je interesseren. Maar ook je eigen ouders kunnen ervoor zorgen dat je relatie niet helemaal lekker loopt. Dit heeft alles te maken met je vroegere opvoeding en gezinsachtergrond. Misschien zijn jullie zelf al wel ouders en begint jullie relatie volledig weg te cijferen. Bedenk in alle familiesituaties vooral: je doet het samen, jullie zijn een team. Je moet vooral niet vergeten dat jullie de baas zijn over je eigen leven, opvoeding en gevoelens. Maak tijd voor elkaar en jullie relatie.

4. Een slippertje

Vreemdgaan, iedereen heeft er zijn/haar eigen mening over. Toch kan verliefd worden op een ander zomaar ineens gebeuren, misschien doe je er wel helemaal niks mee, toch kan het voor verwarring zorgen. Ook als jij of je partner daadwerkelijk vreemdgaat kan dit heel schadelijk zijn voor het vertrouwen in de relatie. Er komen gevoelens van jaloezie, gekwetstheid, woede en geschonden vertrouwen bij kijken. Ga met elkaar na waar jullie staan in de relatie en of het vreemdgaan vergeven kan worden. Misschien moeten jullie je eigen relatie weer opnieuw ontdekken. Blijf wel bij jezelf en bij je gevoel, stel grenzen.

5. Emotioneel uitdagende momenten

In het leven maken mensen veel dingen mee, leuke dingen, maar ook verdrietige dingen. Deze heftige gebeurtenissen hebben veel invloed op een relatie. Denk hierbij aan het verlies van een dierbare, ontslag, ziekte, een ongeluk. Je hebt je partner in deze situaties meer dan ooit nodig, of andersom. Toch kunnen deze situaties jullie ook uit elkaar drijven. Besef dat je partner jouw verdriet niet weg kan nemen, maar er alleen maar voor je kan zijn. Sommige dingen moet je zelf oplossen, met steun van de ander.

@fiftyshadesofgrey
@fiftyshadesofgrey

6. Midlifecrisis

Een midlifecrisis, vaak horen we de verhalen over mannen, maar ook vrouwen kunnen een midlifecrisis hebben. Ineens realiseer je je dat er nog veel meer te doen is in het leven en dat je toch wat dingen hebt gemist. Is jouw partner eigenlijk wel de ware? Of ben je die door je relatie gewoon niet tegen het lijf gelopen? Het is nu of nooit, nu kun je nog een hele andere kant op in het leven. Om van deze gevoelens af te komen is het goed om te kijken waar deze gevoelens vandaan komen. Wat mis je in je leven en je relatie? Zie je partner niet als degene die je tegenhoudt, maar juist als degene met wie je deze dingen kunt gaan beleven.

7. Het verleden ligt op de loer

Deze fase komt voor op latere leeftijd, het grootste deel van je leven is achter de rug. Op dit moment begin je terug te kijken naar het leven dat jullie samen hebben gehad, was het goed of had het juist beter gekund. Er kunnen misschien moeilijke momenten naar voren komen die ervoor zorgen dat er prikkelingen in de relatie ontstaan. Bedenk dat je het verleden niet meer kunt veranderen en heb er vrede mee. Neem verantwoordelijkheid voor het feit dat je de dingen waar je ontevreden bent niet toen hebt verandert. Leg de schuld niet bij jezelf, maar ook niet bij de ander. Vergeef elkaar en jullie relatie en denk juist aan de mooie momenten.

Alle crisisfasen doorstaan? Lees dan: dit is hét teken dat jullie meant to be zijn