Rennen naar die ene belangrijke afspraak voor werk, tussendoor nog even lunchen met een vriendin, boodschappen doen en ook nog ergens tijd maken om te sporten. Zien jouw dagen er (normaal gesproken) ook ongeveer zo uit? We rennen maar door met z’n allen en onze agenda’s zijn overvol. Het enige waar we meestal wél tijd voor nemen is onze make-up, vandaar dat makeupfulness dé nieuwste trend van 2021 is.

make up FEM FEM

Controle

Met een een agenda die overstroomt met afspraken, is onze make-up routine bijna het enige waar we nog volledige controle over hebben. Vooral in onzekere tijden als deze is het gevoel van controle iets waar veel mensen naar verlangen. Tijdens het doen van je make-up en je skincare heb je tijd om je volledig te focussen op jezelf en ben je bezig met het voeden van je huid. Volgens psychologe Lee Pycroft kun je het doen van je make-up bijna zien als een soort ritueel, en dat is wat mensen rust en structuur geeft. Voor mensen die houden van beauty is make-up een activiteit die heel erg mindful is.

Mindfulness

Mindfulness wordt vaak gedefinieerd als ‘het bewust aandacht geven aan het moment, zonder hierover te oordelen.’ Mindfulness is eigenlijk een stuk minder zweverig dan je misschien denkt. Het is eigenlijk heel simpel: door ergens helemaal in op te gaan hoef je even niet aan andere dingen te denken. En hoe kan dat beter dan wanneer je je make-up aan het doen bent? Op dat moment hoef je alleen maar na te denken welke kleuren goed met elkaar blenden en of je vandaag voor die gewaagde kleur lippenstift gaat. Al in 2014  werd duidelijk dat mindfulness en make-up heel goed met elkaar samengaan. Maar sinds dat jaar heeft de trend niet echt doorgezet, tot nu. Lees verder voor tips hoe je aan makeupfulness kunt doen.

1. Gebruik je zintuigen

Vooral tijdens het voorbereiden voor je make-up kun je de focus leggen op je huid. Bijvoorbeeld wanneer je je moisturiser of primer aanbrengt. Masseer deze rustig en bewust in op je huid. Denk na over wat je voelt; wat voor textuur heeft je huid en hoe voelt het wanneer je er iets op aanbrengt. Hierbij kan het ook helpen om je ogen dicht te doen, zo voel je de verschillende sensaties nog meer. Ook zul je – als je je ogen dicht hebt – veel meer focus kunnen leggen op de verschillende geuren die jouw make-up producten hebben. Dit kun je combineren met een korte ademhalingsoefening.

2. Focus

Je ogen staan voor focus. Als je eenmaal bezig bent met je oogmake-up, focus je dan op je gevoelens. Hoe voel je je? Als we emoties opkroppen, raken we een stuk sneller afgeleid. Wanneer we erkennen wat we voelen, gaan we sneller op zoek naar een oplossing om ons beter te gaan voelen. Dit zorgt voor een positievere mindset, waardoor we minder snel in een negatieve mood blijven wanneer er iets vervelends gebeurt. Zet een intentie en een focus voor de dag die gaat komen als je bezig bent met je oogmake-up. Zo heb je elke dag een positieve instelling.

3. Taal

Je lippen staan voor alles wat je tegen anderen zegt, maar ook tegen jezelf. Wanneer je bezig bent met de make-up, analyseer dan je gedachten. Wat zijn de dingen die je tegen jezelf zegt? Zijn deze gedachten positief of negatief? Wanneer er een focust ligt op je interne criticus, zul je je ook mentaal minder goed voelen. Door je gedachten te analyseren kun je ze makkelijker omdraaien. Neem op dit moment de controle over je gedachten en snoer je innerlijke criticus de mond. Geef jezelf bijvoorbeeld complimenten, dit zorgt voor motivatie. Zo voedt je jezelf en ook je mentale gesteldheid.

4. Experimenteer

Denk je na deze drie tips, dit gaat mij nooit lukken? Dat geeft helemaal niks, make-up moet juist leuk zijn en moet ervoor zorgen dat je je beter voelt. Je mag daarom helemaal zelf weten hoe je make-up en mindfulness met elkaar combineert. Iedereen is anders en zal dit ook op een andere manier invullen. Probeer de beste manier te vinden die voor jezelf helpt en bij jou past. Experimenteer ook met verschillende soorten en kleuren make-up. Het is namelijk gebleken dat de manier waarop jij je make-up doet, ontzettend veel invloed heeft op je emoties. Een rode kleur lippenstift kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je je heel zelfverzekerd gaat voelen. Wissel ook tips met anderen uit, misschien kan je nog wat van elkaar leren.

Niet zo in to make-up maar wil je wel meer aan mindfulness doen? lees dan dit artikel.